Πρωτότυπος τίτλος

Le Jour Se Lève

Είδος

Φιλμ νουάρ, Δραματική

Σκηνοθεσία

Marcel Carné

Πρωταγωνιστούν

  • JEAN GABIN
  • ,
  • ARLETTY
  • ,
  • JULES BERRY

Παραγωγή

PAUL MADEUX

Έτος

1939

Χώρα

Γαλλία

Γλώσσα

Γαλλικά

Διάρκεια

93'

O Φρανσουά δολοφονεί τον Βαλεντίν και κλειδώνεται στο δωμάτιό του, στην κορυφή του κτιρίου. Σε λίγο καταφθάνουν αστυνομικές δυνάμεις και περικυκλώνουν το κτίριο, περιμένοντας να ξημερώσει για να εφορμήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Φρανσουά ανατρέχει νοερά στο παρελθόν και ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που τον οδήγησαν στην παρούσα στιγμή.

Μια απόλυτα κλασική ταινία από τον Marcel Carné, πρωτοπόρο του φιλμ νουάρ. Βαθιά ανθρώπινη και ποιητικά ρεαλιστική με υπέροχες ερμηνείες, η ταινία «ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ» («Le Jour Se Lève», 1939) που αρχικα είχε απαγορευθεί από το καθεστώς του Vichy επί ναζιστικής κατοχής, επιστρεφει ψηφιακά αποκατεστημένη και χωρίς περικοπές!
————
Η αποκατάσταση του αριστούργηματος του Mαρσέλ Καρνέ «ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ» (1939) (LE JOUR SE LÈVE) ξεκινησε το 2013. Οι αρχικές μπομπίνες της ταινίας αναλυθηκαν και μετα από συζητήσεις με ειδικούς τεχνικους του φιλμ αλλά και ιστορικούς, διαπιστωθηκε ότι ορισμένες σκηνές είχαν επεξεργαστεί και αλλοιωθεί από τη λογοκρισία του καθεστωτος Vichy π.χ. μια σκηνή με την Arletty γυμνή στο ντους και μια άλλη σκηνή με υπαινιγμούς αναφορικα στην αστυνομία. Τελικά η λογοκρισία και το καθεστώς Vichy απαγόρευσε όλες τις προβολές της ταινιας καθώς κρίθηκε ότι «προσβαλλει τα ήθη.» Κατά τη διαρκεια τους προγράμματος αποκατάστασης των κοπιών, έγινε έκκληση μέσω της FIAF (Διεθνής Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Αρχείων) σε όλες τις ταινιοθηκες ανα τον κόσμο ώστε να εντοπιστούν οι κομμένες σκηνές. Μετά από εμπεριστατωμένες μελέτες ξεκινησε η διαδικασια διορθωσης εικόνας και ήχου, πολλά σημεία της οποίας χρειάστηκαν -εκτός από ψηφιακή- επιπλέον προσεκτική επεξεργασία με το χέρι. Περισσότερα από 75 χρόνια μετα τη δημιουργία της, η αριστουργηματικη αυτή ταινια, επιτελους πλήρης και χωρίς περικοπές, στους κινηματογράφους από τις 18 Αυγούστου 2016.