Πρωτότυπος τίτλος

Été 85

Είδος

Δραματική

Σκηνοθεσία

François Ozon

Πρωταγωνιστούν

  • Félix Lefebvre
  • ,
  • Benjamin Voisin
  • ,
  • Philippine Velge
  • ,
  • Valeria Bruni-Tedeschi

Παραγωγή

Eric et Nicolas ALTMAYER

Έτος

2020

Χώρα

Γαλλία

Γλώσσα

Γαλλικά

Διάρκεια

101'

Το μικρό ιστιoπλοϊκό σκάφος του 16χρονου Αλέξ αναποδογυρίζει κοντά στις ακτές της Νορμανδίας. Ο 18χρονος Νταβίντ τον σώζει ηρωικά. Ο Αλέξ μόλις βρήκε τον φίλο των ονείρων του. Όμως, μπορεί το όνειρο να διαρκέσει πάνω από ένα καλοκαίρι, το καλοκαίρι του ’85;

Είπαν για την ταινία ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ’85:

Ο συγγραφεας  Aidan Chambers  (η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο του, DANCE ON MY GRAVE):

«Η ιστορία είναι η ανάμνηση σε συνδυασμό με την προσπάθεια να την κατανοήσουμε. Είναι μια πράξη διαλογισμού. Δεν είναι απλώς μια καταγραφή αλλά η αφήγηση των ιστοριών και των εμπειριών μας, που μας κάνει αυτό που είμαστε, μας διαμορφώνει και μας αλλάζει – μας κάνει κάτι περισσότερο από ό,τι ήμασταν τη στιγμή που βιώναμε αυτές τις εμπειρίες. Αυτό βρίσκεται στην καρδιά του μυθιστορήματος και μου φαίνεται ότι βρίσκεται στην καρδιά της ταινίας. Είμαστε – για την ακρίβεια, γινόμαστε– οι ιστορίες που λέμε για τον εαυτό μας.»

Ο François Ozon, σκηνοθέτης της ταινίας:

«Διάβασα το DANCE ON MY GRAVE το 1985, όταν ήμουν 17 χρονών και μου άρεσε, μίλησε στην ψυχή μου. …Οι ταινίες γίνονται όταν πρέπει να γίνουν. Γι’ αυτήν την ιστορία χρειαζόταν χρόνος για να ωριμάσω, ώστε να ξέρω πώς να την αφηγηθώ»

Ο ηθοποιός Félix Lefebvre  (πρωταγωνιστεί στην ταινία, ως Αλέξ):

«Στο σενάριο είδα μια πολύ όμορφη, καλογραμμένη ιστορία: την αμηχανία της πρώτης φοράς, τις ανακαλύψεις, την πρώτη αγάπη, την ενηλικίωση, το πώς ξεδιπλώνεις τον εαυτό σου και ανοίγεσαι… Το ταξίδι του Αλέξ διαρκεί ένα καλοκαίρι όπου του συμβαίνουν πολλά σημαντικά πράγματα, όμορφα αλλά και τραγικά επίσης, που του δίνουν δύναμη να προχωρήσει και να μεγαλώσει.»

Ο ηθοποιός Benjamin Voisin (πρωταγωνιστεί στην ταινία, ως Νταβίντ):

«Δυσκολεύτηκα μέχρι να καταλάβω τον χαρακτήρα του ρόλου μου. Έκανα πολλές συζητήσεις με τον Φρανσουά Οζόν, κι αυτό που μου έχει μείνει από τις κουβέντες μας ήταν ότι παραλλήλιζε τον Νταβίντ με έναν σκορπιό, ένα αργό, παράξενο και μαγευτικό ζώο – το οποίο αρχικά σε γοητεύει, αλλά αν δεν προσέξεις η δηλητηριώδη ουρά του είναι έτοιμη να σε χτυπήσει ανά πάσα στιγμή. Ο στόχος λοιπόν ήταν να γίνω αυτός ο σκορπιός…»

Tραγούδια που ακούγονται στο soundtrack:
IN BETWEEN DAYS – THE CURE
SAILING – ROD STEWART
CRUEL SUMMER – BANANARAMA
TOUTE PREMIERE FOIS – JEANNE MAS
FOREST FIRE – LLOYD COLE & THE COMMOTIONS
STARS DE LA PUB – MOVIE MUSIC
SELF CONTROL – RAF

5 ΑΥΓΟΥΣΤΟY στoυς κινηματογραφους