Ανάμεσα στα καλύτερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης,  το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  γιορτάζει την τέχνη του ντοκιμαντέρ μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, προσελκύοντας περισσότερους από 80.000 θεατές και επισκέπτες κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου.

 

Δυο ταινίες της Filmtrade περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

 

 «ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΣΑΜΑ (For Sama)»

σκην. Waad al-Kateab & Edward Watts

 

Μια «επιστολή αγάπης» από την Ουάντ στη Σάμα, την κόρη της, που αφηγειται τη ζωή της για πέντε χρόνια στο Χαλέπι, καθώς εκείνη ερωτεύεται, παντρεύεται και γεννά την κόρη της, ενώ γύρω της ο κόσμος κυριολεκτικά καταρρέει. Η απώλεια, η χαρά, η θυσία, η σχετικότητα των πραγμάτων και το μοιραίο δίλημμα: να μείνεις ή να φύγεις;… Ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο που δεν θα μπορούσε να είναι πιο πηγαίο, πιο αληθινό και πιο θαρραλέο.

Δείτε το trailer: https://youtu.be/GIV8Hxa-LTM

 

 «ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ»

της Αγγελικής Αντωνίου

 

Η ταινία παρουσιάζει τον αγώνα επιβίωσης των αδέσποτων σκύλων στο κέντρο της Αθήνας και τους ανθρώπους που έχουν αφιερωθεί αθόρυβα στην φροντίδα τους, σε ένα συγκινητικό οδοιπορικό πέντε ετών.  Οι Άγνωστοι Αθηναίοι αποκαλύπτουν ανεξερεύνητες διαδρομές στην καρδιά της Αθήνας και σκιαγραφούν ένα διαφορετικό, αυθεντικό πορτρέτο μιας πόλης που αλλάζει συνεχως.

Δείτε το trailer: https://youtu.be/RFnr-UqphA4